Established 1999

BIELUCH PROMUJE CHEŁM

7 października 2013

Sąsiad na widelcu - 7.10

Desery wyczarowane z serka naturalnego Bieluch zawładnęły podniebieniami jurorów piątego odcinka nowego kulinarnego programu w TVP 1 zatytułowanego „Sąsiad na widelcu”.

Podróżując po Lubelszczyźnie realizatorzy programu tym razem zawitali do Chełma. Poszukiwania rodzin chętnych do współzawodniczenia w gotowaniu Łukasz Grass rozpoczął od spaceru po Starówce i rowerowej przejażdżki po miejskim parku. Na Starówce zwiedził podziemia zabytkowej kopalni kredy, w której do dzisiaj zamieszkuje Duch Bieluch i nieoczekiwanie objawia się turystom zwiedzającym sztolnie. Jednak tutaj prowadzący program Łukasz Grass nie spotkał chętnych do gotowania. Więcej szczęścia miał w parku i na stadionie.

W kulinarne szranki zdecydowały się stanąć dwie rodziny: Ewy Stachniuk oraz Jolanty i Czesława Kosowskich. Prezentacja rodzin, powitanie z szefami kuchni oraz wybór produktów miało miejsce na staromiejskim rynku. Ewę Olejniczak, szefową kuchni w warszawskim hotelu Intercontinental, wylosowała drużyna „turkusowych”, czyli Kosowskich. Robert Sowa, właściciel stołecznej restauracji i uczestnik wielu telewizyjnych programów o sztuce gotowania, wspomagał rodzinę „malinowych”, czyli Stachniuków.


Składnikiem dania głównego okazały się ziemniaki. Natomiast deser miał zostać przygotowany z serka naturalnego Bieluch. Jakie potrawy, z jakimi dodatkami, przyprawami zostaną zaserwowane jurorom – również sąsiadom – to już zależało od inwencji szefów kuchni i rywalizujących rodzin.


A w pięcioosobowym degustacyjnym jury znaleźli się smakosze – zapaśnicy bracia Dariusz i Piotr Jabłońscy. Dariusz ma na swoim koncie mistrzostwo Europy i świata, a Piotr był siedmiokrotnym mistrzem Polski. W latach zawodniczej kariery obaj reprezentowali klub Gryf Chełm. Dzisiaj bracia trenują młodzież.


Po 90 minutach pasjonującej walki z czasem na stole sąsiadów oceniających pojawiły się dania główne i desery. Rodzina Stachniuków z Robertem Sową przygotowała chełmską wariację na temat kartoflańca hrubieszowskiego z dodatkiem młodej cukinii z przydomowego ogródka („biegusiem” przyniósł ją Łukasz Grass), ukrytego w delikatnym cieście i aromatycznych warzywach. No i oczywiście sos na bazie serków naturalnych Bieluch. Na deser „malinowi” przyrządzili kogel-mogel z puszystym serkiem naturalnym Bieluch, malinami, oprószony gorzkim kakao.


Rodzina Kosowskich, dowodzona przez Ewę Olejniczak, zaserwowała zapiekankę ziemniaczaną przekładaną młodą kapustą, w aromatycznym sosie z boczkiem i smażonymi borowikami prosto z chełmskich lasów. Plus naturalnie sos z dodatkiem serków naturalnych Bieluch. Na deser podali delikatny mus serowy z Bielucha naturalnego, przekładany owocami leśnymi i prażonymi migdałami.


Sąsiedzkie jury tym razem nie miało wątpliwości: niebo smakowe osiągnęła rodzina „malinowych” Stachniuków z Robertem Sową.


Mimo rozstrzygającego werdyktu w konkursie-zabawie nie było przegranych. A ogólnopolscy widzowie, oprócz nowych przepisów na smakowite dania z Lubelszczyzny, przekonali się, że do Chełma trzeba przyjechać, poznać historię miasta, przejść się po Starówce i koniecznie zwiedzić zabytkową kopalnię kredy, gdzie można spotkać Ducha Bielucha, który spełnia życzenia.


Miasto Chełm zawdzięcza Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch znakomitą promocję historii, zabytków, gościnności i smacznego regionalnego jedzenia.




TVP 1, „Sąsiad na widelcu”, 5 października 2013 r.





W wydaniu nr 143, październik 2013 również

  1. ZAMIARY NA SIŁY

    Mit emerytury obywatelskiej - 25.10
  2. KRYZYS GOSPODARCZY 2007-2008

    Przyczyny i następstwa - 24.10
  3. KULTURA DROGOCENNA

    Muzeum więcej warte niż Warszawa - 18.10
  4. ZARABIANIE Z PASJĄ

    Inwestycja w autografy - 16.10
  5. WIEK WPŁYWA NA JAKOŚĆ

    Coraz mniej starej whisky - 16.10
  6. PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ STUDENCKA

    Umiejętność tworzenia pracy sobie - 7.10
  7. BIBLIOTEKA DECYDENTA

    Piłsudski w oczach Moskwy - 21.10
  8. DEMOGRAFIA A EMERYTURY

    Droga ku przepaści - 7.10
  9. UMYSŁY ŚCISŁE GÓRĄ

    Rośnie popyt na inżynierów - 7.10
  10. BIELUCH PROMUJE CHEŁM

    Sąsiad na widelcu - 7.10
  11. REFERENDUM ODWOŁAWCZE

    Czas na nowe zasady - 4.10
  12. FILOZOFIA I DYPLOMACJA

    Stare, nowe państwo - 21.10
  13. MIT WIECZNIE ŻYWY

    Jak zarobić na Marilyn? - 2.10
  14. DLA DEGUSTATORÓW

    Whisky odporna na kryzys - 2.10
  15. W IMR ADVERTISING BY PR

    Jesienny szyk - 2.10
  16. LEKTURY DECYDENTA

    Uciekając przed głodem - 16.10
  17. DECYDENT SNOBUJĄCY

    Czwartek, 31.10 – Jak dzieci
  18. SZTUKA MANIPULACJI

    Wykręt proceduralny - 1.10
  19. I CO TERAZ?

    Jeszcze jeden rok - 21.10