Established 1999

SMAKI DECYDENTA

21 październik 2009

Tofu na 80 sposobów

Tofu można dodawać do potraw i przyrządzać na tysiąc sposobów, można też jeść „samo w sobie” – marynowane, glazurowane, smażone, pieczone, grillowane etc. Polecamy książkę „Zaskakujące tofu”.

Mariola Białołęcka napisała książkę kucharską. Kolejną na rynku? Nie  – jedyną! Ponad osiemdziesiąt smacznych i łatwych w przygotowaniu potraw z tofu czyli: „Zaskakujące tofu”.


 


Łatwe do przyrządzania, korzystne dla zdrowia tofu jest jednym z najbardziej intrygujących produktów spożywczych na Ziemi. Można z niego p[przygotować mnóstwo potraw o ciekawym smaku i konsystencji – pisze autorka.


 


Tofu może zastąpić twaróg, śmietanę, jogurt, ser oraz jajka w większości potraw. Zaletą tofu jest łatwość i szybkość zastosowania, nie trzeba niczego ubijać, ucierać, wystarczy mikser i odrobina wyobraźni i mamy pyszne ciasta, ciastka, kremy, musy, dipy, sosy i wiele innych potraw.


 


Tofu powstaje z mleka sojowego, a proces jego produkcji przypomina wytwarzanie serów mlecznych, ale w smaku nie jest podobne do żadnego z nich.


 


Soja przez wieki była zaliczana przez Chińczyków i Japończyków – obok ryżu, pszenicy, jęczmienia oraz prosa – do pięciu świętych ziaren. Przygotowanie tofu jest dla dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ważną tradycją tak, jak dla nas pieczenie chleba. Istnieje wielu mistrzów tofu, którzy jednak niechętnie zdradzają swoje sekrety – pisze Mariola Białołęka.


 


Ponadto potrawy z tofu z powodzeniem mogą spożywać osoby uczulone na białko mleka lub nie tolerujące laktozy. Tofu nie zawiera cholesterolu i ma znacznie więcej tłuszczów nasyconych niż np. mięso. Tofu jest bogatym źródłem witaminy E, a także witamin z grupy B oraz wapnia.


 


Więcej informacji o soi oraz potrawach z tofu w książce, której wydanie współfinansowała firma Polsoja.

W wydaniu 95, październik 2009 również

  1. 15 LAT SZKOŁY LIDERÓW

    Przywództwo po polsku
  2. KOMPENDIUM WIEDZY LOBBINGOWEJ

    Teoria i praktyka dla lobbystów
  3. POLKI NA DACHU AFRYKI

    Padma pomocna we wspinaczce
  4. SMAKI DECYDENTA

    Tofu na 80 sposobów
  5. TECHNOLOGIA KAMITEC

    Odpady na energię
  6. LOBBING W CENTRUM UWAGI

    Deklaracja uczestnictwa
  7. PKPP LEWIATAN

    Przedsiębiorcy do europosłów
  8. POSZUKIWANIE WARTOŚCI

    Snobowanie jako odtruwanie
  9. OD REDAKTORA

    Hazardowy lobbing
  10. SZTUKA MANIPULACJI

    Atrakcyjna oprawa