SMAKI DECYDENTA
Tofu na 80 sposobów
Tofu można dodawać do potraw i przyrządzać na tysiąc sposobów, można też jeść "samo w sobie" - marynowane, glazurowane, smażone, pieczone, grillowane etc. Polecamy książkę "Zaskakujące tofu". więcej...
Tofu można dodawać do potraw i przyrządzać na tysiąc sposobów, można też jeść „samo w sobie” – marynowane, glazurowane, smażone, pieczone, grillowane etc. Polecamy książkę „Zaskakujące tofu”.
Mariola Białołęcka napisała książkę kucharską. Kolejną na rynku? Nie – jedyną! Ponad osiemdziesiąt smacznych i łatwych w przygotowaniu potraw z tofu czyli: „Zaskakujące tofu”.
Łatwe do przyrządzania, korzystne dla zdrowia tofu jest jednym z najbardziej intrygujących produktów spożywczych na Ziemi. Można z niego p[przygotować mnóstwo potraw o ciekawym smaku i konsystencji – pisze autorka.
Tofu może zastąpić twaróg, śmietanę, jogurt, ser oraz jajka w większości potraw. Zaletą tofu jest łatwość i szybkość zastosowania, nie trzeba niczego ubijać, ucierać, wystarczy mikser i odrobina wyobraźni i mamy pyszne ciasta, ciastka, kremy, musy, dipy, sosy i wiele innych potraw.
Tofu powstaje z mleka sojowego, a proces jego produkcji przypomina wytwarzanie serów mlecznych, ale w smaku nie jest podobne do żadnego z nich.
Soja przez wieki była zaliczana przez Chińczyków i Japończyków – obok ryżu, pszenicy, jęczmienia oraz prosa – do pięciu świętych ziaren. Przygotowanie tofu jest dla dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ważną tradycją tak, jak dla nas pieczenie chleba. Istnieje wielu mistrzów tofu, którzy jednak niechętnie zdradzają swoje sekrety – pisze Mariola Białołęka.
Ponadto potrawy z tofu z powodzeniem mogą spożywać osoby uczulone na białko mleka lub nie tolerujące laktozy. Tofu nie zawiera cholesterolu i ma znacznie więcej tłuszczów nasyconych niż np. mięso. Tofu jest bogatym źródłem witaminy E, a także witamin z grupy B oraz wapnia.
Więcej informacji o soi oraz potrawach z tofu w książce, której wydanie współfinansowała firma Polsoja.
POLKI NA DACHU AFRYKI
Padma pomocna we wspinaczce
Dwanaście Polek po rocznym treningu wytrzymałościowym, ale bez specjalistycznego przygotowania, zdobyło afrykański szczyt Kilimandżaro. Wspomagały się szwajcarskim suplementem diety Padma Basic. więcej...