07/06/2008
Śródziemnomorska równowaga
Jemy byle co, byle gdzie, najczęściej w pośpiechu pochłaniamy jakieś gotowe produkty, chcąc jak najszybciej zaspokoić uczucie głodu. Dotychczas najbardziej znanym źródłem NNKT były ryby morskie i tran – pisze Monika Iskandar.
MONIKA ISKANDAR
Naukowcy alarmują, że w społeczeństwach krajów uprzemysłowionych niedobory niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3, omega-6 i omega-9 są ogromne. Współczesny człowiek spożywa tych tłuszczów stanowczo za mało. Dzieje się tak nie tylko z powodu mody na diety i głodówki, ale również z powodu znacznego spadku zawartości tłuszczów nienasyconych w naszym pożywieniu. Jest to spowodowane wynikiem stosowania przemysłowych metod hodowli i przet
wórstwa żywności.
Sposobem na zmianę tego stanu rzeczy byłoby właściwe odżywianie. Ale kto tak naprawdę ma na to czas? Jemy byle co, byle gdzie, najczęściej w pośpiechu pochłaniamy jakieś gotowe produkty, chcąc jak najszybciej zaspokoić uczucie głodu. Dotychczas najbardziej znanym źródłem NNKT były ryby morskie i tran.
Jednak najnowsze badania sugerują, że nadmierne spożycie tłuszczów rybich wiąże się z wprowadzeniem do organizmu dużych ilości witamin A i D, co może powodować ich przedawkowanie. Zwiększone spożycie ryb może prowadzić także do zatrucia rtęcią i ołowiem, związanego z zatruciem środowiska naturalnego i zwiększoną zawartością metali ciężkich i pestycydów mięsie ryb.
W tej sytuacji jedynym wyjściem okazuje się Alphol omega plus. Formuła preparatu została opracowana zgodnie z założeniami diety śródziemnomorskiej, której korzystny wpływ na zdrowie i urodę jest powszechnie znany. Dieta śródziemnomorska chroni organizm przed skutkami chorób cywilizacyjnych i opóźnia procesy starzenia. Podstawowym j
ej elementem są oleje roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Od odpowiedniej ich ilości i proporcji zależy właściwe funkcjonowanie organizmu, a szczególnie zachowanie prawidłowej budowy i funkcji skóry.
Drugim istotny
m elementem diety śródziemnomorskiej są witaminy i mikroelementy pochodzące z warzyw i owoców. Pełnią one funkcję silnych antyutleniaczy, które usuwają wolne rodniki, dzięki czemu hamują procesy starzenia. W Alpholu omega plus odpowiednikami tłuszczy roślinnych z diety śródziemnomorskiej są oleje z lnu złocistego i
ogórecznika lekarskiego – bogate źródło NNKT. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają wiele korzystnych działań, dlatego nazywane są tłuszczami życia. NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i z tego powodu muszą być systematycznie dostarczane z pożywieniem. Biorą one udział w regulacji wielu procesów życiowych, są niezbędne do syntezy hormonów tkankowych, tzw. prostaglandyn.
Obecność odpowiednich ilości i proporcji NNKT omega-3, omega-6 i omega-9 w organizmie obniża ryzyko powstania nowotworów, poprawia działanie układu krążenia, wzmacnia układ nerwowy, zapobiega depresjom, zmęczeniu, infekcjom. Co istotne, kwasy tłuszczowe omega-3, omeg
a-6 i omega-9 nie są magazynowane w organizmie, nie grożą więc nadwagą. Dieta śródziemnomorska, to także witaminy i mikroelementy. W Alpholu omega plus ich odpowiednikiem jest silny kompleks przeciwutleniaczy – witaminy C i E, selen oraz biotyna. Znaczący jest fakt, że Alphpol ma postać kapsułek, których przyjmowanie nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi zabiegami.
Zatem w jednej kapsułce otrzymujemy doskonały zamiennik skomplikowanej w codziennym stosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Monika Iskandar
FARMACJA
Śródziemnomorska równowaga
Jemy byle co, byle gdzie, najczęściej w pośpiechu pochłaniamy jakieś gotowe produkty, chcąc jak najszybciej zaspokoić uczucie głodu. Dotychczas najbardziej znanym źródłem NNKT były ryby morskie i tran - pisze Monika Iskandar. więcej...