Established 1999

FARMACJA

07/06/2008

Śródziemnomorska równowaga

Jemy byle co, byle gdzie, najczęściej w pośpiechu pochłaniamy jakieś gotowe produkty, chcąc jak najszybciej zaspokoić uczucie głodu. Dotychczas najbardziej znanym źródłem NNKT były ryby morskie i tran – pisze Monika Iskandar.


MONIKA ISKANDAR



Naukowcy alarmują, że w społeczeństwach krajów uprzemysłowionych niedobory niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3, omega-6 i omega-9 są ogromne. Współczesny człowiek spożywa tych tłuszczów stanowczo za mało. Dzieje się tak nie tylko z powodu mody na diety i głodówki, ale również z powodu znacznego spadku zawartości tłuszczów nienasyconych w naszym pożywieniu. Jest to spowodowane wynikiem stosowania przemysłowych metod hodowli i przetwórstwa żywności.


Sposobem na zmianę tego stanu rzeczy byłoby właściwe odżywianie. Ale kto tak naprawdę ma na to czas? Jemy byle co, byle gdzie, najczęściej w pośpiechu pochłaniamy jakieś gotowe produkty, chcąc jak najszybciej zaspokoić uczucie głodu. Dotychczas najbardziej znanym źródłem NNKT były ryby morskie i tran.


Jednak najnowsze badania sugerują, że nadmierne spożycie tłuszczów rybich wiąże się z wprowadzeniem do organizmu dużych ilości witamin A i D, co może powodować ich przedawkowanie. Zwiększone spożycie ryb może prowadzić także do zatrucia rtęcią i ołowiem, związanego z zatruciem środowiska naturalnego i zwiększoną zawartością metali ciężkich i pestycydów mięsie ryb.


W tej sytuacji jedynym wyjściem okazuje się Alphol omega plus. Formuła preparatu została opracowana zgodnie z założeniami diety śródziemnomorskiej, której korzystny wpływ na zdrowie i urodę jest powszechnie znany. Dieta śródziemnomorska chroni organizm przed skutkami chorób cywilizacyjnych i opóźnia procesy starzenia. Podstawowym jej elementem są oleje roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Od odpowiedniej ich ilości i proporcji zależy właściwe funkcjonowanie organizmu, a szczególnie zachowanie prawidłowej budowy i funkcji skóry.


Drugim istotnym elementem diety śródziemnomorskiej są witaminy i mikroelementy pochodzące z warzyw i owoców. Pełnią one funkcję silnych antyutleniaczy, które usuwają wolne rodniki, dzięki czemu hamują procesy starzenia. W Alpholu omega plus odpowiednikami tłuszczy roślinnych z diety śródziemnomorskiej są oleje z lnu złocistego i


ogórecznika lekarskiego – bogate źródło NNKT. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają wiele korzystnych działań, dlatego nazywane są tłuszczami życia. NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i z tego powodu muszą być systematycznie dostarczane z pożywieniem. Biorą one udział w regulacji wielu procesów życiowych, są niezbędne do syntezy hormonów tkankowych, tzw. prostaglandyn.


Obecność odpowiednich ilości i proporcji NNKT omega-3, omega-6 i omega-9 w organizmie obniża ryzyko powstania nowotworów, poprawia działanie układu krążenia, wzmacnia układ nerwowy, zapobiega depresjom, zmęczeniu, infekcjom. Co istotne, kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 nie są magazynowane w organizmie, nie grożą więc nadwagą. Dieta śródziemnomorska, to także witaminy i mikroelementy. W Alpholu omega plus ich odpowiednikiem jest silny kompleks przeciwutleniaczy – witaminy C i E, selen oraz biotyna. Znaczący jest fakt, że Alphpol ma postać kapsułek, których przyjmowanie nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi zabiegami.


Zatem w jednej kapsułce otrzymujemy doskonały zamiennik skomplikowanej w codziennym stosowaniu diety śródziemnomorskiej.


Monika Iskandar






 




 




 


 


 



W wydaniu 67, czerwiec 2006 również

  1. RADY FRANCUSKIEGO LOBBYSTY

    Choroba czy sztuka?
  2. FARMACJA

    Śródziemnomorska równowaga
  3. LOBBING W PRAKTYCE

    Eksperci jako lobbyści
  4. POLITYKA EMIGRACYJNA

    Niemoc państwa
  5. POLSCY EMIGRANCI

    Nad Sekwaną i Tamizą
  6. POLSKA PRASA W LONDYNIE

    Drugie narodziny
  7. LIST W OBRONIE LONDYŃSKIEGO "TYGODNIA"

    Widok z Warszawy
  8. OD REDAKTORA

    Niemal cały świat
  9. RELACJE PUBLICZNE

    Mistyfikacje
  10. DECYZJE I ETYKA

    Wiara, nadzieja, miłość, codzienność
  11. SZTUKA MANIPULACJI

    Koty i myszy
  12. BIBLIOTEKA DECYDENTA

    Praca nad marką
  13. POLITYKA KULTURALNA

    Mecenat pełnowymiarowy