DECYDENT POLIGLOTA
Pomoc w biznesie z Rosją
Obecne zawirowania polityczne między Polską a Rosją nie przeszkodziły zbytnio w rozwoju stosunków biznesowych z naszym wschodnim sąsiadem, który jest największym partnerem biznesowym Polski. więcej...
Książka zawiera 100 przepisów dań „na wynos”, które można zjeść w pracy, w szkole czy na wycieczce.
Książka ma 8 rozdziałów, podzielonych według rodzajów posiłków: sałatki, desery, tzw. miski zdrowia, potrawy do podgrzania, kanapki, makarony i gęste sosy, zupy i chłodniki oraz koktajle. Czyli wszystko, co można przygotować nieco wcześniej, a następnie zjeść na zimno, bądź po podgrzaniu. Zastosowanie tych przepisów uratuje wiele składników przed zmarnowaniem.
Autorka kierowała się zasadami zdrowego żywienia, stąd przy każdej potrawie podana jest jej wartość kaloryczna. Ważne, że w dzisiejszych czasach wszystkie podane składniki potraw można nabyć, a jeśli chcemy bądź musimy użyć zamienników, to autorka przy każdej potrawie podaje „Porady# okiem dietetyka”, zgodnie z którymi czytelnik może dokonać odpowiedniej zamiany bądź składnika bądź zmienić sposób przyrządzenia potrawy.
Ważne są rozdziały początkowe poradnika: omówiono w nich walory poszczególnych elementów posiłków czyli węglowodanów, białek i tłuszczów. Okazuje się, że te ostatnie wcale nie są tak szkodliwe, jak to mniemają niektórzy; przedstawiono również przekrój racjonalnych zakupów, od których zależy tzw. zdrowe odżywianie.
Autorka podpowiada, jakie kupować warzywa, owoce, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych i ich przetwory, orzechy, jaką oliwę, zdradzając sposoby zakupu dobrej oliwy. Autorka nie zapomniała o nabiale, mięsie i substancjach słodzących, pamiętała także o przyprawach i ziołach.
Viola Urban podpowiada też czytelnikom, w co zapakować „jedzenie na wynos” oraz „rozprawia się” z mitem złej roli mikrofalówki.
Ważne są ikonki w książce, które wyjaśniają istotę każdego posiłku. Na początku każdego rozdziału są „Przykładowe dodatki” do każdej potrawy, które urozmaicą naszą dietę. Czytając książkę, nie czujemy się „jak ślepy w królestwie kolorów”, gdyż przy każdej potrawie jest jej kolorowe zdjęcie, z reguły wykonane przez autorkę.
Bardzo wartościowy poradnik, do pełnego zastosowania w dobie powszechnego pośpiechu i braku czasu.
Jacek Potocki
Viola Urban. „Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch”. Wydawnictwo „Publicat”, Poznań 2019
WSPÓLNE CZYTANIE
Ważne nauki dla Maluszków
„Biblioteka Maluszka” obejmuje sześć uroczych książeczek: „Mała owieczka”, „Kurka szuka domu”, „Słonik i przyjaciele”, „Piesek wiercipięta”, „Kotek wędrowniczek” i „Rozśpiewana żabka”. więcej...