KULTURA I ZWYCZAJE
Gamoństwo
Idę do apteki. Przed drzwiami stoi lejdi. Gdzieś lekko po czterdziestce. Czarne buty wypastowane, ubiór a la klasa średnia. Z torby na zakupy wystaje długi por. Całość: inteligencka. więcej...
Zjadłem oczami 52 lunche z ludźmi, którzy wpłynęli na przeobrażenie świata, a przynajmniej na jego postrzeganie. Na moje smaki kulinarne również. Degustowałem, ale nie wiedziałem co?
Do lektury „Lunchu z ludźmi sukcesu Financial Timesa” zasiadłem ze smakiem polskiej kuchni na podniebieniu: rosołu z makaronem, schabowego, ziemniaków, kapusty, kompotu.
A tu takie dziwolągi: krem z cukrowej kukurydzy z marynowanymi grzybami i soloną kukurydzą, dziki łosoś z patelni z duszoną soczewicą i karmelizowanymi cebulkami, pieczona pierś przepiórki, nóżka confit z sałatką z selera, bulionową galaretką i letnimi truflami; szkocki wędzony łosoś z ziołowym serkiem śmietankowym; glazurowane na słodko kotlety jagnięce; rybi pęcherz pławny w zupie grzybowej, wątróbka wieprzowa z żółtym winem, pulpet z homara w sosie z czarnej fasoli, strzępiel z serem sojowym; linguine z kurczakiem; diabeł morski w sosie z kaparów i korniszonów; saltimbocca alla romana, sogliola alla mugnaia; filet jagnięcy z ratatouille i agnolotti z kozim serem, ravioli de gruyere, suflet z guajawy z sosem serka śmietankowego; carpaccio ze szpringboka; plasterki jabłka z ostryga, pagrus z grilla, mieszanka ptifurek.
Na deser: budyń z kolokazji, dzbanek herbaty z kwiatem pomarańczy czy fajka wodna miętowa.
Rozmowy przeprowadzane były w latach od 1994 do 2012 roku. Toż to 29 lat wstecz! FT wydał zbiór w 2013 roku, a wydawnictwo Znak tłumaczenie w 2022 r. Tak więc, kilkoro (kilkanaścioro?) z owych luminarzy nie żyje. A sprawy o których mówią, wtedy ważne, dziś pokrył kurz historii. Po co więc czytać o czasach zamierzchłych? Niech będzie to powtórka z zapomnianej historii.
I jeszcze jedno: żadna z 52 rozmów nie jest klasycznym wywiadem: pytanie – odpowiedź. Są to teksty opisowe, naświetlające tła różnych wydarzeń, poprzecinane komentarzami interlokutorów. Może dlatego po latach dobrze się je czyta.
Rozmowy ukazywały się w weekendowych wydaniach FT. Oryginalność pomysłu polegała na tym, że miejsca spotkań (najczęściej były to restauracje) oraz menu wybierali goście. Oczywiście rachunki bez szemrania pokrywała redakcja. Z tak sformułowanego zaproszenia wynikały niekiedy zabawne sytuacje. Vaclav Havel nie chciał iść do restauracji, gdyż obawiał się, że rozmowa będzie przerywana przez zagadujących go gości. Zaprosił więc Stefana Wagstyla do siebie na zamek. Okazało się, że panowie podczas całej rozmowy wypili dwie kawy i jedną wodę.
Rozmowa z Morganem Tsvangirai toczyła się przy coli (1 dolar) i spricie (1 dolar). Bilet lotniczy powrotny na trasie Londyn-Harare kosztował 950 GBP ( w roku 2011).
Wywiadowanych podzielono na osiem dziedzin: sztuka (10 osób), biznes (12), polityka (12), intelektualiści (6), moda i styl (4), sport (3) oraz ścigający i ścigani (3).
Przytoczę wszystkie nazwiska w formie quizu dla Czytelników. Będziecie mogli ocenić, która postać jest wam znana, a o kim nie słyszeliście ani w ząb.
Sztuka
Martin Amis, Michael Caine, Sean „P. Diddy” Combs, Gawin Ewart, Zaha Hadid, David Hockney, Angelina Jolie, Albert Uderzo, Ronnie Wood i Yu Hua.
Biznes
Książę Al-Walid, Jeff Bezos, Anatolij Czubajs, Henri de Castries, Oleg Dieripaska, Stephen Green, Lord Hanson, Mo Ibrahim, Michael O`Leary, George Soros, Wang Shaw-lan i Steve Wozniak.
Moda i styl życia
Eden Collinsworth, Domenico Dolce i Stefano Gabbana, Tamara Mellon i Twiggy.
Kuchnia
Jennifer Paterson i Marco Pierre White.
Ścigający i ścigani
Martin McGuinness, generał Rosso Jose Serrano i Ksienija Sobczak.
Polityka
Bao Tong, Fernando Henrique Cardoso, Jimmy Carter, Helen Clark, Sajf al-Kaddafi, Paul Kagame, F.W. de Klerk, Lord Lawson, Angela Merkel, królowa Rania, Donald Rumsfeld i Morgan Tsvangirai.
Sport
Taro Akebono, Imran Khan i David Millar.
Intelektualiści
Jacques Attali, Vaclav Havel, Paul Krugman, Nouriel Roubini, Yuko Tojo i James Watson.
Możecie zapytać, czy to co powyżej to recenzja? Tak, to recenzja archiwalnej książki „Lunch z ludźmi sukcesu Financial Times”. Tłumaczenie Grzegorz Łuczkiewicz. Wydawnictwo Znak Litera Nova, Kraków 2022, str. 415.
CZYTANIE PRZY JEDZENIU
Niedosyt
Zjadłem oczami 52 lunche z ludźmi, którzy wpłynęli na przeobrażenie świata, a przynajmniej na jego postrzeganie. Na moje smaki kulinarne również. Degustowałem, ale nie wiedziałem co? więcej...