Established 1999

Wydanie 107, październik 2010

26 październik 2010
Deklaracja wsparcia ładu gospodarczego

Kluczową kwestią dla przedsiębiorstw europejskich jest zakończenie konstruktywnymi wnioskami trwającej debaty w zakresie ładu gospodarczego (ang. economic governance). Na przestrzeni ostatnich miesięcy sytuacja gospodarcza uległa poprawie, jednak stabilność tego stanu rzeczy zależy w dużym stopniu od zdolności władz państwowych do odbudowy zaufania do finansów publicznych i od przeforsowania ambitnych reform strukturalnych. więcej...

25 październik 2010
Dojrz@łość w sieci

Spośród blisko 13 milionów Polaków po pięćdziesiątym roku życia, ponad 10 milionów (78%) nie korzysta z Internetu. Zjawisko to, określane mianem wykluczenia cyfrowego, niesie ze sobą wiele konsekwencji zarówno z perspektywy jednostki, jak i całego społeczeństwa. Przyczyny, następstwa oraz sposoby przeciwdziałania temu procesowi przedstawia „Raport Otwarcia Koalicji Cyfrowego Włączenia Generacji 50+ „Dojrz@łość w sieci”. Między alienacją a adaptacją. Polacy w wieku 50+ wobec Internetu” , zaprezentowany podczas Forum dyskusyjnego „Budowa kapitału cyfrowego generacji 50+”, które odbyło się 25 października w Warszawie. więcej...

13 październik 2010
Światowa czołówka

Polska jest obecnie jednym z największych w świecie producentem owoców strefy klimatu umiarkowanego. Jesteśmy obecnie największym w Unii Europejskiej producentem jabłek, malin i wiśni, drugim po Hiszpanii producentem truskawek w Europie, drugim po Niemczech producentem borówki wysokiej. Polska jest największym w świecie producentem i eksporterem mrożonych owoców: truskawek, wiśni i porzeczek, soków zagęszczonych owoców miękkich (głównie porzeczek, wiśni), trzecim na świecie po Chinach i USA producentem zagęszczonego soku jabłkowego. więcej...

11 październik 2010
Naukowo, kulinarnie i rozrywkowo

I Festiwal Jabłka w Pałacu Chojnata, położonego tuż obok Białej Rawskiej, należy uznać za sprawnie zorganizowany, a więc za udany. Licznie przybyli goście podziwiali optycznie i degustowali smakowo różnorodność potraw wyczarowywanych na miejscu przez mistrzów sztuki kulinarnej. Nie zabrakło też różnorodnych napojów jabłkowych: alkoholowych i bez. Prelekcje o jabłkach były wytrawne merytorycznie i językowo. Wystąpili artyści z Edytą Geppert na czele. Profesor Jerzy Bralczyk pozował do fotografii z jednym z atrybutów władcy w dłoni. Niekwestionowanemu królowi poprawnej polszczyzny brakowało tylko berła. więcej...