Established 1999

SMAKI DECYDENTA

4 maj 2020

Jemy dobrze, po polsku

Jest to książka kucharska, podzielona na osiem, zasadniczych części: przystawki (zimne, gorące i pasztety), przekąski, zupy, sosy, dania główne, desery, ciasta, specjały świąteczne.

Zawiera ponad 370 przepisów smakowitych potraw o różnym stopniu trudności ich przygotowania; ten stopień trudności, oznaczony kropką, uzupełnia każdy odpowiedni przepis.

Najwyższy stopień trudności (trzy kropki) zwykle dotyczy niektórych mięsnych potraw gotowanych (np. zrazy wołowe, zawijane czy kaczka nadziewana lub piersi kaczki, marynowane w miodzie, podobnie indyczka pieczona nadziewana jak i gęś pieczona po poznańsku), średni stopień trudności dotyczy zarówno potraw zimnych jak i gotowanych.

Większość potraw, zawartych w książce, to potrawy dość łatwe w przygotowaniu (jedna kropka). Autorka wykorzystała w książce przepisy potraw swojej babci i ciotki; dzisiaj je można przygotować w każdym domu, gdyż wszystkie składniki, wymienione w książce, są do nabycia w sklepach, bądź na targowiskach.

Wielką pomocą w przygotowaniu potraw są bardzo realistyczne ich zdjęcia w kolorze. Ponadto autorka podała liczbę porcji, wykonanych z wymienionych składników oraz czas przygotowania potrawy wraz z preferowanym sosem; ten czas rozciąga się od 10 minut do przeszło dwóch i pół godziny (zupa gulaszowa z wołowiną wymaga ok. 150 minut przygotowań, a tzw. rosół wykwintny, którego przepis został zaczerpnięty z kuchni staropolskiej, wymaga aż 160 minut, natomiast kulebiak, czyli staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów, zajmie nam ok. półtorej godziny i jest dość trudny w przygotowaniu (trzy kropki!).

Dość trudne w przygotowaniu i wymagające sporo pracy, bo ponad półtorej godziny, są: piernik staropolski, ciasto piernikowe z bakaliami, natomiast trudno jest przygotować tort cynamonowy, choć trwa to nieco krócej, bo półtorej godziny, tort czekoladowo-rumowy tort śmietankowy, tort Sachera i torcik makowo-bakaliowy.

Bardzo pomocne w poruszaniu się w książce są zawarte na jej końcu indeks składników i indeks potraw.

Jest to kultowa książka kucharska w nowoczesnym wydaniu, którą trzeba mieć w domu.

                                                                                              Jacek Potocki

Ewa Aszkiewicz. „Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki”. Wydawnictwo „Publicat”, Poznań 2019

W wydaniu nr 222, maj 2020, ISSN 2300-6692 również

  1. HISTORIA DECYDENTA

    Arystokracja popierała Hitlera
  2. HISTORIA DECYDENTA

    Polska za Gomułki
  3. KSIĘGARNIA DECYDENTA

    Wyłącznie interesujące tytuły
  4. FILOZOFIA I DYPLOMACJA

    Amerykanie w Niemczech i w Japonii
  5. HISTORIA DECYDENTA

    Niemcy wobec Polski
  6. GEOPOLITYKA DECYDENTA

    Przebudzanie u Kimów
  7. HISTORIA DECYDENTA

    Żołnierz wyklęty
  8. POLITYKA DECYDENTA

    Demokracja w Polsce
  9. DECYDENT POLIGLOTA

    Gramatyka bez tajemnic
  10. 30 LAT MILKPOL S.A.

    Czarnocin - kraina mlekiem płynąca
  11. KOBIETY DECYDENTA

    Powieść, zgodna ze schematem
  12. WIATR OD MORZA

    Wybór czy dobór?
  13. DZIECKO DECYDENTA

    Zdrowe jak rydz
  14. CO SIĘ W GŁOWIE MIEŚCI

    Rozbrat honoru z polityką
  15. SMAKI DECYDENTA

    Jemy dobrze, po polsku