HISTORIA DECYDENTA
Polska za Gomułki
Tytuł książki to słowa Władysława Gomułki, który uważał, że ci, co „pragnęli reform w partii to marzyciele, poruszający się między złudzeniem a rzeczywistością”. więcej...
Jest to książka kucharska, podzielona na osiem, zasadniczych części: przystawki (zimne, gorące i pasztety), przekąski, zupy, sosy, dania główne, desery, ciasta, specjały świąteczne.
Zawiera ponad 370 przepisów smakowitych potraw o różnym stopniu trudności ich przygotowania; ten stopień trudności, oznaczony kropką, uzupełnia każdy odpowiedni przepis.
Najwyższy stopień trudności (trzy kropki) zwykle dotyczy niektórych mięsnych potraw gotowanych (np. zrazy wołowe, zawijane czy kaczka nadziewana lub piersi kaczki, marynowane w miodzie, podobnie indyczka pieczona nadziewana jak i gęś pieczona po poznańsku), średni stopień trudności dotyczy zarówno potraw zimnych jak i gotowanych.
Większość potraw, zawartych w książce, to potrawy dość łatwe w przygotowaniu (jedna kropka). Autorka wykorzystała w książce przepisy potraw swojej babci i ciotki; dzisiaj je można przygotować w każdym domu, gdyż wszystkie składniki, wymienione w książce, są do nabycia w sklepach, bądź na targowiskach.
Wielką pomocą w przygotowaniu potraw są bardzo realistyczne ich zdjęcia w kolorze. Ponadto autorka podała liczbę porcji, wykonanych z wymienionych składników oraz czas przygotowania potrawy wraz z preferowanym sosem; ten czas rozciąga się od 10 minut do przeszło dwóch i pół godziny (zupa gulaszowa z wołowiną wymaga ok. 150 minut przygotowań, a tzw. rosół wykwintny, którego przepis został zaczerpnięty z kuchni staropolskiej, wymaga aż 160 minut, natomiast kulebiak, czyli staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów, zajmie nam ok. półtorej godziny i jest dość trudny w przygotowaniu (trzy kropki!).
Dość trudne w przygotowaniu i wymagające sporo pracy, bo ponad półtorej godziny, są: piernik staropolski, ciasto piernikowe z bakaliami, natomiast trudno jest przygotować tort cynamonowy, choć trwa to nieco krócej, bo półtorej godziny, tort czekoladowo-rumowy tort śmietankowy, tort Sachera i torcik makowo-bakaliowy.
Bardzo pomocne w poruszaniu się w książce są zawarte na jej końcu indeks składników i indeks potraw.
Jest to kultowa książka kucharska w nowoczesnym wydaniu, którą trzeba mieć w domu.
Jacek Potocki
Ewa Aszkiewicz. „Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki”. Wydawnictwo „Publicat”, Poznań 2019
HISTORIA DECYDENTA
Arystokracja popierała Hitlera
W książce przedstawiona została fascynacja brytyjskiej arystokracji Adolfem Hitlerem; autor podaje wiele nazwisk arystokratów, którzy poparli na Wyspach program nazistowskiej partii w obawie przed komunizmem. więcej...