SALON PRASOWY IMR
Śniadanie diabetyka
Co jeść, jak się leczyć, w co się ubierać, gdy choruje się na cukrzycę – o tych problemach mówiono podczas śniadania prasowego w siedzibie IMR advertising by PR. więcej...
Co jeść, jak się leczyć, w co się ubierać, gdy choruje się na cukrzycę – o tych problemach mówiono podczas śniadania prasowego w siedzibie IMR advertising by PR.
Odpowiednie odżywianie dla diabetyka jest jak czyste powietrze dla płuc. Leczenie cukrzycy to przede wszystkim świadomość tego, co, jak i kiedy należy jeść. Jak powiedział diabetolog, dr Marek Golatowski, lekarz może pomóc pacjentowi tylko w 30 procentach leczenia. Pozostałą część wypełnia sam chory, stosując się do porad dietetyka. Niezwykle ważna jest wiedza i konsekwencja w postępowaniu.
W Polsce na cukrzycę leczy się ponad 2 mln 300 tysięcy osób, a w sposób niezdiagnozowany, czyli nieświadomy, rozwija ją w organizmie dalsze 700 tysięcy. To już problem społeczny, stąd tak ważna jest powszechna edukacja o przyczynach choroby i jej przebiegu.
Marianna Hall, dyplomowana dietetyk kliniczny, uświadomiła zebranym w salonie prasowym IMR, że – w powyższym kontekście – jeśli w rodzinie choćby jedna osoba choruje na cukrzycę, to problem właściwego odżywiania powinien dotyczyć wszystkich domowników. Przy czym racjonalne, uzdrawiające odżywianie nie oznacza diety w potocznym słowa znaczeniu. Oczywiście, należy stosować się do zaleceń dietetyka, ale liczba i różnorodność spożywanych pokarmów jest olbrzymia. Żywienie diabetyka nie ma nic wspólnego z umartwianiem się osób otyłych restrykcyjnymi dietami. Ale, otyłość jest często pierwszą i główną przyczyną cukrzycy.
Zapobieganiu powikłaniom w nieleczonej lub źle leczonej cukrzycy służy także ruch. Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać, gdy ma się np. początki stopy cukrzycowej i każdy krok wywołuje ból. Należy więc zadbać o odpowiednie obuwie, ale przede wszystkim o lecznicze skarpetki. Takimi są, zarejestrowane jako wyrób medyczny rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, skarpetki zdrowotne marki deoMed. Produkuje je w Konstancinie-Jeziornej firma JJW.
Skarpetki zdrowotne deoMed różnią się od zwykłych skarpetek. Wyposażone są w nieuciskające ściągacze – nie upośledzają krążenia w nogach. Posiadają bezszwowe łączenie nad palcami – nie powodują otarć. Są bardzo elastyczne – mogą być zakładane nawet na opuchnięte nogi. Uniemożliwiają rozwój bakterii i grzybów na skórze. Dają swobodny dostęp powietrza do stóp – mówi dr inż. Jerzy Rudnicki, współwłaściciel firmy JJW.
Skarpetki zdrowotne deoMed są znane i cenione jako produkty pomocne pacjentom z chorobą cukrzycową, czego wyrazem są liczne certyfikaty, nagrody i wyróżnienia przyznane przez specjalistów, a także pacjentów, na międzynarodowych targach i sympozjach oraz przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków.
Z kronikarskiego obowiązku należy wspomnieć, iż – tradycyjnie – wszystkie, i to w dużym wyborze, potrawy, którymi częstowano podczas śniadania, były skomponowane i przygotowane, z uwzględnieniem rad dietetyka, przez Monikę Iskandar, dyrektor zarządzającą IMR advertising by PR.
DECYDENT POLIGLOTA
Skuteczna praca nad angielskim
Wydawnictwo „Edgard” od pewnego czasu wydaje książki do nauki różnych, nawet egzotycznych języków obcych, w cyklu pod nazwą „…nie gryzie”. więcej...