Established 1999

POLSKI WYNALAZEK

20 stycznia 2017

Makaron nie wymagający gotowania

Z polskimi wynalazkami jest tak, że profity z ich wdrożeń czerpią firmy zagraniczne dysponujące funduszami na zakupienie patentu. U nas najłatwiejszą wymówką jest brak środków, co często jest kłamstwem. Decydentom nie chce się podejmować ryzyka, bo nie potrafią ocenić potencjału wynalazku. Tym bardziej należy promować i chwalić się takimi rozwiązaniami, które pozostają w kraju. Pozytywnego przykładu dostarczają naukowcy z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu, którzy opracowali technologię, i spółka Agro-Wodzisław, która ją zakupiła na wyłączność. Jak sami doświadczamy, wszechobecne dążenie do przygotowywania jedzenia zdrowego nie zawsze idzie w parze z szybkością jego przyrządzania. Agro-Wodzisław ma produkt, który zaspokaja wszystkie potrzeby spieszącego się, acz świadomego jakości życia, konsumenta.

Nasz makaron bez gotowania nowej generacji Pesso spełnia oczekiwania osób poszukujących żywności prozdrowotnej, wygodnej i bezpiecznej. Ma szereg zalet: jest produktem lekkostrawnym, niskotłuszczowym, bezcholesterolowym, bez dodatków chemicznych, o wysokiej trwałości, nie wymaga gotowania – jest wygodnym w stosowaniu. Wystarczy zalać go wrzątkiem, np. wodą, zupą, mlekiem lub innym płynem spożywczym, a już po chwili jest gotowy do spożycia. Taki sam efekt, ale po nieco dłuższym czasie, osiągniemy po zalaniu Pesso wodą lub innym płynem spożywczym o temperaturze otoczenia – mówi Marian Oślizło, prezes Agro-Wodzisław.

Makaron bez gotowania Pesso jest produkowany w czterech odmianach: pszennej, pszenno-gryczanej, pszenno-kukurydzianej i pszenno-owsianej. I jeszcze jeden wyróżnik: Pesso nie wyglądają, jak tradycyjne makarony: mają kształt drobnych kuleczek.

Te wyjątkowe zdolności do rehydratacji makaron Pesso zawdzięcza swojej wewnętrznej budowie – wyrównanej porowatej strukturze o dużej gęstości. Odtwarzany na zimno ujawnia dodatkową zaletę – w odróżnieniu do znanych makaronów – nie ulega sklejaniu się. Dzięki tym walorom przydatny jest do szerokiego wykorzystania w gospodarstwie domowym, gastronomii, turystyce, cateringu i przemyśle spożywczym (jako komponent lub baza błyskawicznych zestawów obiadowych). Może być zamiennikiem ziemniaków, kasz, ryżu czy też makaronu tradycyjnego. Może być stosowany w daniach śniadaniowych, sałatkach i deserach, a nawet do przygotowania zapiekanek.

pesso wszystkie 500

Makaron bez gotowania nowej generacji charakteryzuje się tym, że zawiera włókna roślinne o określonej długości, a proces jego instantyzacji oparty jest wyłącznie na oddziaływaniu czynników fizycznych, co z punktu widzenia wartości żywieniowej wyrobu jest korzystniejsze niż powszechnie stosowana instantyzacja poprzez dodatek substancji chemicznych oraz smażenie w tłuszczu.

Może być wzbogacany o różne wartościowe żywieniowo surowce i przetwory zbożowe (np. owies, jęczmień, kukurydza, gryka, amarantus, orkisz, otręby, mąki pełnoziarniste), strączkowe (np. soja), warzywne (np. szpinak, brokuły, marchew, dynia) i przyprawy.

Udział włókien roślinnych w składzie makaronu nowej generacji rekompensuje wahania jakości mąki. Opracowany skład umożliwia wytwarzanie odpowiedniej jakości makaronu bez gotowania, zarówno z mąk niskobiałkowych, jak i wysokobiałkowych. Ponadto możliwe jest wytwarzanie makaronu z mąk niskoglutenowych lub bezglutenowych (dla chorych na celiakię).

Wynalazek przedstawia światowy poziom naukowy pod względem opracowanego składu wyrobu, sposobu jego otrzymywania oraz prototypowych rozwiązań technicznych linii produkcyjnej. Uzyskano już dwa patenty, a trzy kolejne zgłoszenia patentowe są rozpatrywane w Urzędzie Patentowym Rzeczypospolitej Polskiej.

Makaron bez gotowania nie tylko jest bezpieczny dla zdrowia, ale również dzięki zawartości błonnika pokarmowego obniża kaloryczność wyrobu, a jednocześnie wzbogaca go o cenny składnik diety zdrowego żywienia.

Błonnik pokarmowy, w tym B-glukany, obniżają poziom cholesterolu i działają hipoglikemicznie, co ma istotne znaczenie w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca, leczeniu hiperlipoproteinemii, otyłości czy cukrzycy. Drugim ważnym prozdrowotnym składnikiem makaronu Pesso są związki fenolowe. Ich przeciwutleniająca aktywność zapobiega występowaniu chorób cywilizacyjnych, takich jak: nowotwory, choroby serca i układu krążenia, zaćma, choroby układu kostnego i inne.

Spożywanie makaronu Pesso sprzyja również ochronie środowiska. Przygotowywany bez dostarczania ciepła wpływa na oszczędność energii i wody oraz ograniczenie emisji CO2.

Profilaktyka chorób cywilizacyjnych i ochrona środowiska sprawiły, że zapotrzebowanie światowego rynku na żywność prozdrowotną i proekologiczną wykazuje trend rosnący. Ten wynalazek jest odpowiedzią na takie potrzeby – podsumowuje Marian Oślizło.

KAROL JURASZ

W wydaniu nr 182, styczeń 2017, ISSN 2300-6692 również

  1. BIBLIOTEKA DECYDENTA

    Małe jest piękne!
  2. BIBLIOTEKA DECYDENTA

    Seks a polityka
  3. FILOZOFIA I DYPLOMACJA

    Hakerzy rządzą światem
  4. POLSKI WYNALAZEK

    Makaron nie wymagający gotowania
  5. LEKTURY DECYDENTA

    Lwica uskrzydlona
  6. BIBLIOTEKA DECYDENTA

    Ojciec i syn
  7. WIATR OD MORZA

    Poseł patriota
  8. LEKTURY DECYDENTA

    Przyciągaj intrygując
  9. FILOZOFIA I DYPLOMACJA

    Guru światowej dyplomacji
  10. LEKTURY DECYDENTA

    Manipulant globalny
  11. PRAWO - WŁADZA - PROBLEMY

    Racje przeciw wartościom
  12. WIATR OD MORZA

    Rok 2017
  13. W OPARACH WIZERUNKU

    Symbioza cnoty i grzechu