Established 1999

POLSKI PARADOKS

11 sierpnia 2011

Cydr? Ki diabeł?!

Kolejny niemożliwy do logicznego wyjaśnienia paradoks z naszego zaścianka. Polska, największy producent jabłek w Europie, nie wytwarza cydru. Mało tego: dziewięciu na dziesięciu Polaków nie wie co to za dziwoląg. Ci bardziej światli mówią o cedrze, ale mają na myśli drzewo. Globtroterzy natomiast pili cydry podczas swoich wypraw. Cydr produkuje pół świata i niemal cała Europa. Najwięcej cydru wypijają Francuzi, ale jest to napój alkoholowy znany też w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Republice Południowej Afryki, Szwajcarii, Belgii, Irlandii, Wielkiej Brytanii i kilkudziesięciu innych miejscach na ziemi. Zagraniczni producenci cydrów bombardują nas prośbami o umożliwienie im eksportu cydru nad Wisłę. A u nas? Profesor Szczepan Pieniążek przewraca się w grobie. Najstarsza produkcja cydru ma miejsce w majątku Sławno należącym do Anny Anity Chachulskiej.

Cydr to napój gazowany o niskiej zawartości alkoholu, ok. 7%. Najczęściej wytwarza się go z jabłek oraz gruszek. W smaku jest półwytrawny lub półsłodki. Jest bardzo smaczny, świetnie gasi pragnienie, orzeźwia, wzmaga apetyt, a nawet – napiszę na swoją odpowiedzialność – jest zdrowy. Oczywiście w granicach rozsądku.


Piwo też ma właściwości zdrowotne na niektóre schorzenia, co nie znaczy, że lekarze ordynują kufelek na receptę. Chociaż Czesi swoim Budweiserem ponoć leczą wrzody żołądka. Jeśli już jesteśmy przy zdrowiu, to co starsi znawcy medycyny uważają czystą wódkę za najlepsze panaceum przy zatruciach pokarmowych. Kto chce, niech wierzy.


Wracając do cydru.


W Normandii, uchodzącej za kolebkę cydru, receptura wygląda tak: 5/8 jabłek słodkich, 2/8 jabłek kwaśnych i 1/8 jabłek dzikich, bo są cierpkie. Najlepsze są owoce ze zbiorów jesiennych, nie zepsute, bez robaków. W majątku Sławno z bardzo dobrym skutkiem smakowym głównym jabłkiem cydru jest antonówka.


Jak już rzekliśmy, aby w Polsce napić się cydru należy urządzić polowanie. Jedynym miejscem znanym DECYDENTOWI, gdzie corocznie produkuje się niewielkie ilości cydru, jest majątek Sławno należący do Anny Anity Chachulskiej. Ten cydr rozlewany jest w butelki do szampana 0,75 l i ma 7% alkoholu. Wszystkie składniki użyte do produkcji są naturalne i pochodzą z majątku. Cydr ze Sławna można nabyć np. w sklepie na Starym Mieście i w Karczmie Soplicowo w Warszawie.


Próby produkcji cydru podejmowały niektóre małe browary. Browary Regionalne Łomża sprowadziły cydr z Litwy (czy Łotwy?) i sprzedawały pod beznadziejną nazwą Shade Cider.


Teraz czytam, że spółka Klin Business rozpoczęła produkcję cydru pod marką Lajk. Czyżby szykowała się kolejna porażka z powodu nieadekwatnej nazwy? Ale nie tylko. Cydr jest idealnym trunkiem na lato, a Klin Business planuje ofensywę na jesień. To bardzo ciekawy pomysł biznesowy.


O kolejnym producencie, czyli spółce H2O nie wiem nic.


Na zakończenie taka informacja.


Polska jest największym w Europie producentem jabłek. W tym roku zbiory szacuje się na 2,3 mln ton, a to jest wzrost do poprzedniego sezonu o 24%. Na drugim miejscu są Włosi – 2,2 mln ton.


Mając taki skarb nie produkujemy cydru. Wolimy gorzałę, piwo, ewentualnie wino. Nuworysze i nowi snobi wykrzywiając się na wszystkie strony piją whisky.


Decydent Degustujący

W wydaniu 117, sierpień 2011 również

  1. SZALEŃSTWO KUCHNI POLSKIEJ

    Czosnek niedźwiedzi
  2. EUROPEAN BUSINESS AWARDS

    Sześć polskcih firm w finale
  3. DECYDENT POETYCKI

    Czarna Hańcza
  4. SŁABOWITOŚĆ GOSPODARCZA

    25 recept Lewiatana
  5. POLSKI PARADOKS

    Cydr? Ki diabeł?!
  6. WIELKA BRYTANIA PŁONIE

    Rewolucja wykluczonych
  7. RECYKLING REJS

    Odzyskuj tworzywa sztuczne
  8. LEKTURY DECYDENTA

    "O ulotności życia"
  9. SZTUKA MANIPULACJI

    Paradoks konwenansów
  10. SPAMOWANIE URNY

    Cyfrowe śmieci kampanii wyborczych
  11. SNOBIZM NA BLISKIM WSCHODZIE

    Snob Magazine z Bejrutu
  12. DECYDENT SNOBUJĄCY

    31 sierpnia - 15 plus, 50 plus
  13. DECYDENCI SNOBUJĄCY

    Moskiewski "Snob"