Established 1999

NATURALNOŚĆ W PEŁNEJ KRASIE

13 października 2014

W Bieluchu nie ma już gumy guar - 13.10

Serek naturalny Bieluch stał się synonimem produktu nieskażonego żadnymi sztucznymi dodatkami. I tak jest od 20 lat. Rodzina Bieluchów to także serki z dodatkami smakowymi, różniące się składem od produktu wzorcowego. Do końca lat 90. w skład serków z dodatkami wchodziło tylko mleko, czyste kultury mleczarskie oraz dodatek smakowy, np. zioła, sól. I to wszystko. Serek był wówczas rzadszy, bo sól rozrzedza produkt, dodatki opadały na dno, a na powierzchni wytrącała się serwatka. Konsumenci byli z tego niezadowoleni i po otwarciu opakowania odlewali serwatkę, nie wiedząc, że pozbywają się tego, co w serku najcenniejsze. Drugim zaskoczeniem było znajdowanie na dnie skondensowanej ilości ziół, papryki czy pieprzu, czyli składników cięższych od naturalnego serka – pisze Agnieszka Lenart, główna specjalistka ds. marketingu Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch w Chełmie.

Tak więc, na prośbę konsumentów, 10 lat temu wprowadziliśmy składnik zagęszczający i stabilizujący produkt – gumę guar. Guma guar jest bezpiecznym i powszechnie stosowanym związkiem spożywczym pochodzenia roślinnego.
Po wprowadzeniu gumy guar serek uzyskał gęstą konsystencję, serwatka się nie wytrącała już tak znacząco, a dodatek smakowy był rozłożony równomiernie w masie serka.

Jednak guma guar budzi u konsumentów negatywne odczucia i nic dziwnego, gdyż specjaliści żywienia nie określają jej bezpiecznego dopuszczalnego dziennego spożycia. Brak też informacji na temat skutków ubocznych. Chociaż guma guar w bardzo małym stopniu wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym, to zdarzają się przypadki wystąpienia reakcji alergicznych w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej. A jeśli się zdarzają, to lepiej tego składnika unikać.

W naszej spółdzielni od dłuższego czasu zastanawialiśmy się, jak sprawić, aby skład serków Bieluch z dodatkami ziół, szczypiorku, pomidorów i chilli oraz czosnku był bardziej naturalny.

Samo dodanie białek mleka nie rozwiązało problemu z konsystencją. Przeprowadziliśmy próby z użyciem skrobi natywnej, która stanowi doskonały, naturalny dodatek do żywności i jest neutralna dla organizmu. Wiąże serwatkę w produkcie oraz poprawia teksturę serka, a podczas przechowywania produkt zachowuje się stabilnie.

Dodam, iż skrobia natywna jest wykorzystywana do wyrobu produktów bezglutenowych. Stąd też nasz pomysł, aby ubiegać się dla serków Bieluch o certyfikat przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, którego symbolem jest przekreślony kłos. Taki glejt stanowi jasny przekaz dla konsumenta: mogę kupić ten produkt, mogę mu zaufać – jest bezpieczny.

I jeszcze jedna ważna informacja: zwykłą sól spożywczą zastąpiliśmy dietetyczną solą salvita, która zawiera o 25% mniej sodu, a o 25% więcej potasu. Salvita zalecana jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym i cierpiących na choroby układu krążenia.


Mgr inż. AGNIESZKA LENART


Główna specjalistka ds. marketingu
Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch w Chełmie

W wydaniu nr 155, październik 2014 ISSN 2300-6692 również

  1. CHIRURGIA PLASTYCZNA

    Gdy rozum śpi - 28.10
  2. NIE TYLKO MŁODOŚĆ

    Cudowne komórki - 28.10
  3. Z KRONIKI BYWALCA

    Dzieci uchodźcy - 23.10
  4. GALERIA SCHODY

    Anioły Tęczą Malowane - 23.10
  5. BASQUIAT, KOONS, WOOL

    Najdroższe nazwiska na rynku sztuki - 22.10
  6. AUGUSTOWSKIE DYLEMATY

    Goło, ale niekoniecznie wesoło - 15.10
  7. TP NR 43

    Franciszek otwiera III Sobór - 22.10
  8. NATURALNOŚĆ W PEŁNEJ KRASIE

    W Bieluchu nie ma już gumy guar - 13.10
  9. DEGUSTUJMY KONESERSKO

    Inwestorzy stawiają na whisky - 10.10
  10. LEKTURY DECYDENTA

    Wzlot i upadek Imperium - 3.10
  11. BIBLIOTEKA DECYDENTA

    Tajemnice towarzysza Poliszynela - 24.10
  12. EUROPEJSKIE NOWE IDEE W SOPOCIE

    Marszałek Sikorski ogranicza bankierów - 3.10
  13. IMR I GOLDEN ROSE

    Razem pięć lat - 3.10
  14. RYNEK SZTUKI

    Dobre nastroje - 3.10
  15. I CO TERAZ?

    Widzi mu się - 23.10
  16. FILOZOFIA I DYPLOMACJA

    To już 600 lat - 24.10
  17. WIATR OD MORZA

    Wszyscy chcą iść do nieba, ale nikt nie chce umierać – 29.10
  18. DECYDENT SNOBUJĄCY

    Piątek, 31.10 – Jak doktor z doktorem
  19. W OPARACH WIZERUNKU

    Wrażenia i kreacje - 1.10
  20. NIGDY NIE JEST ZA PÓŹNO

    Uniwersytet Trzeciego Wieku - 1.10