Established 1999

JAK ZARABIAĆ Z KLASĄ

18 czerwiec 2014

Koniak nad Wisłą - 18.06

Można się nim delektować, kolekcjonować, ale również traktować jako lokatę kapitału. Przedstawiamy jeden z najbardziej prestiżowych alkoholi: koniak. Cognac to nieduża miejscowość położna w zachodniej Francji. To także nazwa wytwarzanego tu od wieków trunku, który powstaje dzięki podwójnej destylacji wina. Proces jego produkcji nie kończy się jednak na uzyskaniu winnego destylatu. To dopiero początek. Zanim eau-de-vie, czyli woda życia, trafi do sprzedaży musi przez minimum dwa lata leżakować w dębowych beczkach, wyprodukowanych ze stuletnich drzew rosnących w regionie Limousin lub Tronçais. W ten sposób nabiera niepowtarzalnego charakteru.

Następnie wybitne trunki przelewane są do szklanych pojemników (tzw. demijohns), gdzie powoli dojrzewają. Na koniec trafiają we wprawne ręce Maître de Chai, który tworzy na ich bazie unikalną i wyjątkową kompozycję, czyli koniak. Każdy z etapów produkcji ma ogromny wpływ na finalny kształt i unikalny profil tego trunku.


Koniaki są doceniane za swój wyjątkowy charakter na całym świecie. Wśród dziesięciu największych jego odbiorców znajdują się USA, Chiny, Wielka Brytania, Niemcy, Holandia, czy Rosja, a roczny eksport koniaku sięga poziomu ok. 170 mln butelek. Wśród najsilniejszych oraz najpopularniejszych marek w tej branży znajdują się wchodzące w skład dużych, międzynarodowych korporacji: Hennessy, Remy Martin, Martell, Courvoisier. Jednak najbardziej cenione za jakość są marki mniejszych, rodzinnych, stawiających przede wszystkim na jakość producentów jak: Camus, Delamain, Tiffon czy Hardy. Oczywiście koniak, koniakowi nie równy, a najbardziej pożądane przez koneserów są stare trunki, wypuszczone na rynek w limitowanych, specjalnych edycjach.


Cena unikalności


Rynek takich kolekcjonerskich, rzadkich koniaków istnieje już od dawna, a miłośnicy tego alkoholu są w stanie zapłacić naprawdę duże kwoty za unikalne butelki trunku. Przykładem mogą być chociażby wyniki osiągane na aukcjach La Part des Anges. W trakcie ostatniej z nich butelka Martell Cordon Bleu Centenary Edition została sprzedany za 21 tys. euro. Trunek ten został wypuszczony w ramach limitowanej edycji, którą stworzono z okazji stulecia serii Cordon Bleu. Na tej samej aukcji, jedna z siedmiuset butelek Louis XIII Rare Cask, z mieszanką destylatów w wieku od 40 do 100 lat, została sprzedana za 18 tys. euro.


Kwoty te jednak przestają robić wrażenie, gdy poznamy cenę, za jaką właściciela zmieniła butelka Hennessy Beaute du Siecle. Koniak ten został zlicytowany na ostatniej aukcji La Part des Anges za… 170 tys. euro. Powstało zaledwie 100 butelek tego wyjątkowego trunku. Do jego stworzenia wykorzystano natomiast sto różnych, minimum stuletnich destylatów, z czego najstarszy pochodził z 1907 r.


Podobne aukcje koniaku organizowane są właściwie przez wszystkie większe domy aukcyjne, wśród których można wymienić Christie’s, Sotheby’s czy Bonhams. Trunki te są oferowane także przez wyspecjalizowane sklepy, takie jak Whisky Exchange, Cognac Expert, czy Old Liquors. Kwoty sprzedaży liczone w tysiącach euro nikogo w tych miejscach już nie dziwią. Zresztą najdroższy koniak w historii został wyceniony na 2 mln dolarów. Jest nim Henry IV Dudognon Heritage Cognac, XVIII-wieczny trunek zamknięty w platynowo-złotym dekanterze wysadzanym diamentami.


Rzadkie i coraz droższe


Rzadkie butelki koniaku, podobnie jak dzieła sztuki, czy różnego rodzaju przedmioty kolekcjonerskie zyskują w czasie na wartości. Ile? Wszystko oczywiście zależy od konkretnej butelki. Dla przykładu, butelka Remy Martin Black Pearl została sprzedana na aukcji Bonhams w kwietniu 2013 r. za równowartość 65,5 tys. zł. W maju koniak ten został sprzedany już za 75 tys., a w listopadzie za 85 tys. zł. Obecnie za butelkę tego trunku podwójnej wielkości (tzw. magnum) trzeba zapłacić w sklepie Whisky Exchange już ok. 200 tys. zł. Remy Martin Black Pearl to kompozycja powstała w wyniku połączenia 1200 destylatów w wieku od 40 do 100 lat, która została rozlana do butelek wykonanych przez firmę Baccarat. To oczywiście nie jedyny przykład. Butelka L’Esprit de Courvoisier w grudniu 2012 r. została sprzedana na aukcji organizowanej przez Whisky-Online Auctions za ok. 10 tys. zł (bez uwzględnienia opłat aukcyjnych). Obecnie w sklepie Whisky Exchange taką butelkę można kupić za 25 tys. zł.


Koniak nad Wisłą


Co ciekawe kolekcjonerskimi edycjami rzadkich koniaków interesują się również Polacy, a producenci tego trunku dostrzegają potencjał naszego rynku. Dowodem na to może być chociażby fakt, że dom koniakowy Tiffon postanowił właśnie nad Wisłą urządzić światową premierę swojego najstarszego trunku. Limitowana edycja L’espirit de Tiffon została zabutelkowana wyłącznie dla polskich miłośników koniaku. W jej ramach powstało zaledwie 150 butelek. Każda z nich kryje w swym wnętrzu mieszankę destylatów pochodzących w całości sprzed filoksery. Co jest w tym takiego wyjątkowego?


Tworzące ten koniak destylaty powstały przed inwazją filoksery, mszycy która zaczęła niszczyć europejskie uprawy winorośli w drugiej połowie XIX w. Wydarzenie to miało ogromny wpływ na finalny kształt i jakość trunków, ponieważ zanim filoksera pojawiła się na Starym Kontynencie, bazą do produkcji koniaku szczep folle blanche. Jednak ze względu na jego podatność na choroby oraz działanie pasożytów został wyparty przez mniej szlachetny, ale bardziej odporny ugni blanc. Historię tak koniaku, jak i wina dzieli się w związku z tym na czasy przed i po filokserze. Obecnie takich trunków już się nie butelkuje, tak starych eau de vie jest niezmiernie mało. Jedynie sporadycznie dodaje nieznaczną ich ilość do młodszych destylatów. W ten sposób uszlachetniane koniaki wprowadzane są na rynek w ramach najdroższych limitowanych edycji. – powiedział Paweł Morozowicz, Zarządzający Portfelem Alkoholi Inwestycyjnych w Wealth Solutions.


Z punktu widzenia inwestora rynek koniaku jest niezwykle perspektywiczny. Nie zainteresowali się nim jak dotąd nabywcy nastawieni wyłącznie na zysk. W efekcie, w piwnicach niektórych posiadłości w okolicach Cognac, jeszcze dziś można znaleźć zupełnie wyjątkowe trunki, których wartość będzie właściwie doceniona dopiero za wiele lat. Świadomy kolekcjoner, który ma na uwadze przyszłą wartość swoich zbiorów, powinien zwrócić szczególną uwagę właśnie na limitowane edycje najwyższej klasy koniaków.


www.wealth.pl




W wydaniu nr 151, czerwiec 2014, ISSN 2300-6692 również

  1. WPUSZCZANI W KANAŁ

    Przekop a sprawa polska - 23.06
  2. JAK ZARABIAĆ Z KLASĄ

    Koniak nad Wisłą - 18.06
  3. POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ

    Piknik z ambasadorką Bielucha - 14.06
  4. SM BIELUCH

    Nowy prezes spółdzielni - 10.06
  5. JAPOŃSKA WHISKY

    Cena smaku - 10.06
  6. SIŁA OPINII

    Sprawdziłem, polecam - 9.06
  7. ULICAMI WARSZAWY

    Marsz dla Jezusa - 9.06
  8. Z KRONIKI BYWALCA

    Wystawa artystów z Polski i Tajlandii - 23.06
  9. D-DAY I CO Z TEGO?

    Higieniści - 6.06
  10. LEKTURY DECYDENTA

    Każdy może zostać supermenem - 23.06
  11. POLSKA MOTORYZACJA

    Optymizm producentów samochodów - 4.06
  12. IMR ADVERTISING BY PR

    Bieluch Media Tour - 4.06
  13. ANGLIK IN POLAND

    Robin Hood był pierwszy - 4.06
  14. TP NR 25

    Nietykalni - 18.06
  15. DIAGNOZY DLA POLSKI

    Elity do naprawy - 2.06
  16. DECYDENT SNOBUJĄCY

    Poniedziałek, 30.06 – Złowrogi fudyzm
  17. SZTUKA MANIPULACJI

    Przezorna autodeprecjacja - 2.06
  18. I CO TERAZ?

    Czekamy na wisienkę - 25.06
  19. FILOZOFIA I DYPLOMACJA

    Inni wyciągają wnioski... - 23.06
  20. BIBLIOTEKA DECYDENTA

    Milion sprawiedliwych - 9.06