Established 1999

HAJOTY PRESS CLUB

2 grudzień 2015

Andrzejkowe wróżenia

Andrzejkowe wróżenia przywiodły do Hajoty Press Club dziennikarki znamienitych mediów tradycyjnych i sieciowych.

Kształty lanego wosku wymagały wszechstronnej interpretacji

Odpowiednio poinstruowana, i ubrana w kapelusik czarownicy, chow-chow Yoko witała gości i oprowadzała ich po klubie.

Yoko pomagały gospodynie wieczoru – Monika Pac-Iskandar i Agnieszka Szulc – również ustrojone w stosowne nakrycia głowy i stroje.

Wprowadzeniem do nastroju tego szczególnego wieczoru było pokazanie krótkich filmów o historii kart tarota oraz o dziesięciu najpopularniejszych wróżbach Andrzejkowych, z których kilka zaaranżowano w Hajoty Press Club.

1

Najmłodszej wróżce Yoko ostatnich rad przed przyjściem gości udziela starsza wróżka Agnieszka

Wróżce Aleksandrze przygotowano stylowo udekorowany i wyposażony gabinet.

Nie wszystkie dziennikarki były skłonne poznać swoją przyszłość, ale większość wykazała odwagę i poddała się tarotowym przepowiedniom.

Interpretacja ułożenia kart należała do wróżki posiadającej tajemną moc ich odczytywania.

Natomiast lanie wosku było przysłowiowym wzięciem sprawy w swoje ręce.

Choć ocena i wyciąganie wniosków z kształtów zastygłych w woskowych figurach również należało do subiektywnej oceny, to tutaj nie przestrzegano prywatności, więc zabawy było co niemiara, gdy koleżanki wzajemnie wspomagały się w analizowaniu cieni rzucanych przez woskowe figurki na ścianie.

Niecierpliwe oczekiwanie na wróżkę Aleksandrę

Niecierpliwe oczekiwanie na wróżkę Aleksandrę

Tajemniczości wieczoru dopełniały zalecenia zapieczone w kruchych ciasteczkach, wykonane i misternie zapakowane w Hajoty Press Club.

Nie trzeba dodawać, że – również tradycyjnie – wszystkie potrawy zostały przygotowane w siedzibie klubu.

Tym razem głównymi ich składnikami były pszenne, gryczane, kukurydziane i owsiane makarony bez gotowania Pesso.

Mają one postać niewielkich kuleczek, a ich przyrządzenie wymaga jedynie zalania wodą zimną lub ciepłą.

Producentem jest znana firma spożywcza z Wodzisławia Śląskiego.

Degustacja makaronów Pesso w różnych wariantach smakowych

Degustacja makaronów Pesso w różnych wariantach smakowych

Smakowitości potraw dopełniało wino czerwone wytrawne oraz nalewka imbirowo-porzeczkowa przygotowana przed redaktor Annę Jarosz z miesięcznika „Zdrowie”.

Atmosfera była przednia i swobodna. Tak to bywa podczas cyklicznych ladies nights w Hajoty Press Club.

W losowanych ciasteczkach znajdowały się mądre sentencje i zalecenia „jak żyć”

W losowanych ciasteczkach znajdowały się mądre sentencje i zalecenia „jak żyć”

W wydaniu nr 169, grudzień 2015, ISSN 2300-6692 również

  1. DECYDENT SNOBUJĄCY

    Francuska już nie pachnie
  2. DECYDENT SNOBUJĄCY

    Kamyk do lawiny
  3. PO PROSTU SZTUKA

    Smutny czwartek
  4. IMR / Hajoty

    Gotowe na Sylwestra z Joanną
  5. WIATR OD MORZA

    Dobór kadr
  6. Z KRONIKI BYWALCA

    Energii solidny kęs
  7. LEKTURY DECYDENTA

    Prawda o "Stawce"
  8. PO PROSTU SZTUKA

    Rynkowe kto, co, jak
  9. WIATR OD MORZA

    Kocioł
  10. HISTORIA PRL

    Żona generała
  11. FILOZOFIA I DYPLOMACJA

    Zakrzyczeć kosmate sumienie
  12. DECYDENT SNOBUJĄCY

    Repolonizacja
  13. I CO TERAZ?

    Głowa na gumkę
  14. DIAMENT DIAMENTOWI NIERÓWNY

    Jak wybrać najcenniejszy?
  15. HAJOTY PRESS CLUB

    Andrzejkowe wróżenia
  16. II WOJNA ŚWIATOWA

    Asy polskiego lotnictwa wojskowego
  17. PO PROSTU SZTUKA

    Ofensywa młodych `2015
  18. W OPARACH WIZERUNKU

    Renoma zawodowców
  19. LEKTURY DECYDENTA

    Siła spokoju